Leegzuigen van een cyste of vocht in het gewricht
Cyste
Een cyste is een holte in je lichaam die omsloten wordt door een beschermende wand van cellen. De holte is gevuld met vocht. Cysten kunnen in het hele lichaam voorkomen. Enkele voorbeelden van cysten die voorkomen zijn: borstcyste, schildkliercyste, levercyste, niercyste, gewrichtscyste, …
Een cyste is goedaardig en kan op zich geen kwaad. Een cyste kan wel zodanig groot worden dat deze voor problemen zorgt, zoals bijvoorbeeld druk uitoefenen op een structuur die er naast ligt, groeien en onder spanning komen waardoor pijn ontstaat, het plooien van een gewricht bemoeilijken, ontstoken geraken, of esthetisch een grote bobbel op de huid … In deze situaties is het dan vaak aangeraden om de cyste weg te halen of leeg te zuigen. Het laatste kan gebeuren op de radiologie onder echografie.
Vocht in het gewricht
Water in het gewricht of hydrops ontstaat door een intern gewrichtsprobleem zoals artrose, scheur, kraakbeenletsels, … De zwelling van het gewricht kan zodanig zijn dat er hevige pijn ontstaat en bewegingsbeperking. Limiterende en pijnlijke hydrops in gewrichten kan tijdelijk aangepakt worden, door deze onder echogeleide techniek volledig leeg te zuigen en vervolgens cortisone in het gewricht achter te laten. Het comfort is onmiddellijk na de procedure beter. Het onderliggende probleem kan vervolgens aangepakt worden zoals bvb. een meniscusscheur of ernstige artrose.
Voorbereiding
Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moeten deze in overleg met uw behandelend arts tijdelijk gestopt worden. Hij/zij zal in overleg met u bepalen welke medicijnen tijdelijk gestopt moeten worden. Voor andere medicijnen gelden geen beperkingen.
U hoeft niet nuchter te zijn.
Behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd in de echografiezaal. Daar gaat u op de onderzoekstafel liggen en ontbloot u de te onderzoeken regio.
Met behulp van het echografieapparaat (transducer) wordt de juiste plaats voor de prik bepaald. De radioloog desinfecteert uw huid en geeft hierin een verdovingsprik. De radioloog prikt met de naald in de aanwezige cyste of tot in het gewricht. Vervolgens wordt het vocht maximaal opgezogen. Hierbij wordt het opgezogen vocht visueel beoordeeld. Indien het om een infectie gaat, zal het er eerder etterig uitzien en is antibiotica na de procedure aangeraden. Indien het helder of bijna helder vocht is kan na afloop van de procedure een ontstekingsremmer (cortisone) in de holte of het gewricht worden achtergelaten.
Risico’s en bijwerkingen
- Tijdelijke roodheid in het gelaat en/of lokaal (bijwerking cortisone). Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn
- Kleine kans op een bloeding
- Kleine kans op infectie na behandeling
- Allergie op het ontsmettingsmiddel
- Terugkeren van vocht
Na de behandeling
Na het nalaten van cortisone in het gewricht is het belangrijk dat je dat gewricht 24 uur laat rusten en gedurende de eerste week niet zwaar belast.
Het is mogelijk dat je de dag zelf wat meer pijn hebt in het gewricht of de lege cyste. Hiervoor neem je best een pijnstiller op basis van paracetamol.
Indien het om vocht in een gewricht ging, is het best om de oorzaak hiervan aan te pakken want de kans dat het vocht terugkeert is groot.
Indien het om een geïnfecteerde cyste of gewricht gaat, is het best om onmiddellijk na de procedure terug naar de aanvragende arts te gaan om medicatie tegen de infectie. Wij zullen het opgezogen vocht ook naar het labo sturen voor verder onderzoek naar de bacteriën in het vocht. De aanvragende arts krijgt hier ook de uitslag van.