09 224 58 61 - Lostraat 20 - 9880 AALTER vhv@radionmail.be

Hyaluronzuur injecties

Werking

Volgens recent onderzoek zou het herhaald inspuiten van hyaluronzuur de aanmaak van het lichaamseigen hyaluronzuur stimuleren en fungeren als smeermiddel in het gewricht. Hiervoor zijn minimum drie inspuitingen nodig, telkens met een tussenpauze van één week. Sommige patiënten voelen het effect van hyaluronzuur al na de eerste injectie, bij anderen duurt het twee tot drie weken. Ze hebben beduidend minder pijn en bewegen wordt veel makkelijker. Dit duurt ongeveer 3 à 6 maanden. Als de pijn en de stramheid geleidelijk terugkeren, kan er een nieuwe kuur injecties met hyaluronzuur toegepast worden om opnieuw het kraakbeen te stimuleren en te smeren.
De publieksprijzen in de apotheek voor 3 spuiten hyaluronzuur variëren tussen 100 tot ruim 300 euro. De spuiten worden niet terugbetaald door de ziekenfondsen.

Evidence based?

Een recent systematisch literatuuronderzoek [Rutjes 2012] van goede kwaliteit (98 RCT’s, n = 12.667) komt tot de conclusie dat er een klein maar niet klinisch relevant voordeel bestaat voor hyaluronzuurinjecties, met een toegenomen risico op bijwerkingen.

De NHG standaarden zeggen dus dat intra-articulaire injecties met hyaluronzuur op de korte termijn enige vermindering van pijn en verbetering van functie kunnen geven, maar omdat de langetermijneffecten onvoldoende onderzocht zijn en de injecties, die meerdere malen gegeven moeten worden met intervallen van enkele weken, duur zijn, ze niet geadviseerd worden voor standaard gebruik.

Er is dus onzekerheid over het bestaan van klinisch relevante effecten in het voordeel van hyaluronzuurinjecties ten opzichte van placebo, NSAID’s, steroïdinjecties, fysiotherapie, oefeningen en gebruikelijke zorg.