09 224 58 61 - Lostraat 20 - 9880 AALTER vhv@radionmail.be

Radiografie

Afspraak maken

Wat is een RX?

​Een RX is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van röntgenstralen. De röntgenstralen gaan door uw lichaam heen zonder dat u daar iets van merkt. Blootstelling aan röntgenstralen kan schadelijk zijn. Daarom wordt er zorgvuldig op gelet dat u zo weinig mogelijk straling krijgt. Straling kan ook gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Meld dit dan van tevoren direct aan uw behandelend arts of aan de verpleegster.

Wat gebeurt er bij een röntgenonderzoek?

De medewerker van de röntgenafdeling vraagt u om uw sieraden af te doen en het lichaamsdeel waar het om gaat te ontbloten. Vervolgens vraagt ze u om tegen een wand te gaan staan of op een bed te gaan zitten of liggen. Daarna zet de medewerker het röntgenapparaat op zijn plaats. Voor ze de foto maakt, gaat ze achter een scherm staan. Tijdens het maken van een foto moet u uw lichaam stilhouden. Soms maakt de medewerker nog een foto vanuit een andere richting.

 

Kleding

Wij raden u aan om gemakkelijke kleding met zo min mogelijk ritsen en/of metaal aan te trekken. Deze kunt u (deels) tijdens het onderzoek aanhouden.

 

Waardevolle eigendommen

Uw tas, sleutels, telefoon en dergelijke moeten in veel gevallen buiten de onderzoeksruimte blijven, wanneer deze goede beeldvorming belemmeren. De kleedruimten kunnen op slot en u kunt daar veilig uw waardevolle eigendommen achterlaten.

 

Zwangerschap

Indien u zwanger bent, of zou kunnen zijn, moet u dit altijd van tevoren aan uw arts melden. Zo lang het medisch voordeel opweegt tegen het lage risico van de straling, is er geen reden om geen gebruik te maken van röntgenstraling. Met de huidige, moderne apparatuur en technieken is röntgenonderzoek veilig geworden voor zwangeren. Voor andere röntgenonderzoeken zijn specifieke overwegingen wel noodzakelijk. Er wordt altijd door de arts overwogen of medisch onderzoek zonder gebruik van straling (zoals echografie of MRI) een mogelijk alternatief is.

 

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek kan alleen bij benadering worden aangegeven en varieert meestal van vijf tot tien minuten.